Alles willen? Laat dat!

19 column | zelf doen? laat dat!

Altijd alles zelf willen doen. Een lastig probleem. Als je alles zelf wilt doen, raakt niet alleen je agenda overbelast, maar ook stroomt je hoofd vol en de onafgemaakte projecten stapelen zich op. Als je, zoals ik, al op vroege leeftijd alles zelf wilt doen is het lastig om dingen aan een ander over te laten. Al snel vond ik het belangrijk om de woorden “zelf doen” en “ik ook” uit te kramen. En dat deed ik bij alles en met een boze frons op mijn voorhoofd. Want als ik het idee kreeg dat ik het zelf al kon was dat mijn enige doel. Als mijn moeder dacht dat ik voor iets nog te jong was, voelde ik dat haarfijn aan en werd ik al boos voordat ze me duidelijk maakte dat ik geduld moest hebben. Zo ook met de fiets die mijn zus kreeg voor haar vierde verjaardag. Ik zag de fiets en hoe mijn zus haar eerste ronde door de huiskamer maakte met wat aanwijzingen van mijn moeder. En dat was voor mij genoeg. Ik had de uitleg gehoord en ik had mijn zus nauwlettend gevolgd tijdens haar rondje. Meteen was ik er heilig van overtuigd dat ik dat ook kon. En dan schreeuwde ik op mijn hardst: “ik ook!”

Iets zelf willen doen is wat anders dan iets zelf kunnen doen. Jaja, dat is de les. De les die ik nooit geleerd heb. Sinds ik twee jaar geleden aan deze carrière begon namen de gedachten “zelf doen” en “ik ook” meedogenloos de overhand. Ik wilde alles zelf doen; mijn marketing, bloggen, een leidersrol creëren in art-performances èn dessin-ontwerpen èn schilderkunst èn textielontwikkeling èn ga zo maar door. Ook wilde ik al die vormen van kunst “bereikbaar” maken, ook al is het me vaak onduidelijk wat ik daar precies mee bedoel. En dan heb ik het nog niet gehad over alle kunst die ik van anderen aanschouw. Want zulke prachtige kunst wil ik ook allemaal zelf maken!

Hoe zorg je met die gedachten dat je dingen aan anderen overlaat? Want eigenlijk wil de kern in jezelf dingen niet loslaten. Dat levert namelijk gemiste kansen op. De enige manier voor mij om me een beetje voor mijzelf te behoeden is om te ontdekken waar ik het meest van hou. Een tijd geleden was ik compleet ingenomen met het idee dat je met kunst een shock kon uitlokken. Dat wilde ik ook! Door dat soort kunst voelde ik emoties. Ik wilde de wereld ook zoiets laten zien. Maar het lukte me niet goed om zulk werk te maken. En was dat een gemiste kans of een misplaatste jaloezie?

Nog steeds wil ik dingen creëren waar ik iets bij voel en waarvan ik hoop dat iemand anders er ook iets bij voelt. Maar wat wil ik eigenlijk voelen? Wat maakt mijn hart echt blij? Ik geloof dat ik daar meer en meer achter kom. En wat dat is lijkt voor veel kunstenaars een vies thema. Waar mijn hart echt blij van wordt is namelijk meer toegepast, bruikbaar en decoratief. Bruikbare en toegepaste kunst is het bereikbare element waar ik me goed bij voel. En het vieze thema “decoratief” geeft mijzelf vaak een licht en positief gevoel. En al het andere moet ik misschien maar aan anderen overlaten!

 


      
      

2 Responses to “Alles willen? Laat dat!”

 1. tussen zelf willen en zelf kunnen ligt inderdaad soms een wereld van verschil 😉 Leuke en herkenbare blog!

  1. Ja, dat is inderdaad een hele wereld van verschil. Bedankt voor je reactie! Groetjes Marieke

Geef een reactie