Fotografeer je suf | 10 tips voor interessante foto’s

1. Verdeel het beeld in 9 vlakken
In het Engels ook wel “the rule of thirds” genoemd. Gebruik denkbeeldige lijnen (twee horizontaal en twee verticaal) om een betere compositie te maken. Positioneer de belangrijkste elementen op de horizontale lijnen of juist op de snijpunten.
1 Fan Ho 1 Fan Ho met lijnen
(foto van Fan Ho)

 Leibovitz 1 Annie Leibovitz met lijnen
(foto van Annie Leibovitz)

2. Zoek naar balans in de compositie
Elementen die je volgens regel 1 op de denkbeeldige snijpunten zet zijn off-centre. Zorg er dan voor dat de rest van de foto nog interessant blijft. Gebruik een ander element om te balanceren (indien nodig), maar zorg wel dat het zwaartepunt (het belangrijkste element) duidelijk blijft.
2 Annie Liebovitz 2 Annie Leibovitz met lijnen
(foto van Annie Leibovitz)

2 Sonya Yu 2 Sonya Yu met lijnen
(foto van Sonya Yu)

3. Gebruik lijnen om het oog ergens naar toe te leiden
Ons oog volgt automatisch lijnen. Gebruik lijnen in de natuur of in het straatbeeld om de focus ergens op te leggen.
3 Fan Ho 3 Fan Ho met lijnen
(foto van Fan Ho)
3 Mario Sorrenti 3 Mario Sorrenti met lijnen
(foto van Mario Sorrenti)

4. Neem een ander standpunt in
De wereld gezien vanaf ooghoogte kennen we allemaal. Dat maakt beelden soms saaier dan ze hoeven zijn. Klim dus een ergens op, ga eens op je buik liggen of fotografeer het straatbeeld eens vanaf heuphoogte. Dit laatste kan ook door het toestel in je hand te houden en je armen langs je lijf te laten hangen terwijl je afdrukt. Het spannende is dat je niet door de lens kunt controleren hoe het beeld wordt. Een grote verrassing dus. Dit trucje werkt heel goed als je mensen wilt fotograferen zonder dat ze doorhebben wat je doet.
4 P. H. Fitzgerald 4 Leonard Freed
(foto’s van P. H. Fitzgerald en Leonard Freed)

5. Let op de achtergrond
Een oninteressante achtergrond kan teleurstellend uitpakken. Vaak springt het belangrijke element op de voorgrond er minder goed uit. Probeer een achtergrond te vinden die niet te veel afleidt. Of zoek een achtergrond met een hoog contrast ten opzichte van het belangrijkste element in jouw foto.
5 Evelyn Müller 5 michael rougier
(foto’s van Evelyn Müller en Michael Rougier)

6. Zoek naar symmetrie en patronen
Patronen en symmetrie in de natuur of stad kunnen een fantastische aanvulling zijn op het element dat je wilt fotograferen. Daarnaast kunnen patronen an sich ook fantastische plaatjes opleveren.
6 luca serradura 6 Dan::Fi
(foto’s van Luca Serradura en Dan::Fi)

7. Creëer diepte 
Speel met elementen op de voor-, tussen- en achtergrond. Diepte is iets wat de mens automatisch ziet als elementen overlappen. Hier kun je dus ook mee spelen.
7 François Marclay ENTRY ID: 80892
(foto’s van François Marclay en Ronnie Dankelman)

8. Kaders gebruiken
Het afkaderen van een element is een goede manier om ergens de aandacht op te leggen. Door bomen of gebouwen aan de rand van de foto te plaatsen of als je ergens doorheen fotografeert (een gat of een raam) kun je een element een bijzonder gevoel meegeven.
8 saul leiter 8 Michael Wolf
(foto’s van Saul Leiter en Michael Wolf)

9. Vul het beeld
Door het schermpje van de camera (bijna) volledig te vullen met het element dat jou zo interesseert, sla je twee vliegen in een klap. Ten eerste is het een ode aan het element en ten tweede is er geen plek voor storende elementen.
9 Irving Penn 9 Michael Wolf
(foto’s van Irving Penn en Michael Wolf)

10. Experimenteer
Het mooie aan het digitale tijdperk is dat je volop kunt experimenteren met deze regels terwijl je ook meteen kunt oordelen of iets werkt! Gaandeweg kun je ook kijken of je meerdere regels in dezelfde foto kunt toepassen. En tegen de tijd dat je genoeg geëxperimenteerd hebt, gooi je, lekker eigenwijs, de regels weer overboord!Geef een reactie