Foto’s zijn voor de toekomst

editie 20

Met fotografie stap je alvast de toekomst in. Een mindful moment trekt je achter de camera. Je hebt namelijk iets gezien wat jouw interesse wekt. Je bent in een omgeving waar je geprikkeld wordt, je bent samen met mensen die belangrijk voor je zijn of er gebeurt iets wat je niet elke dag meemaakt. Dit moment is de moeite waard! Je voelt het in je botten; dit is niet alleen voor nu, maar ook iets voor de toekomst. Je kunt dit moment nog beter maken door het voor de toekomst te bewaren. Ja, je kunt de wereld zoals je hem nu beleefd ook in de toekomst beleven. Je weet het zeker. Het kan niet anders. Zonder aarzelen pak je de camera!

De uitkomst is niet altijd de moeite waard. Het besluit om uit het prachtige moment te stappen voelt op het moment goed. Want wat moet je met de toekomst als je hiervan geen kiekje maakt? De blijdschap duurt echter maar kort. En dat is teleurstellend. Goed, je kunt het wonderbaarlijke van het moment nog even rekken door meteen de foto te posten. Het internet geeft je gelijk. Meteen stromen de likes, de empathische reacties en de jaloerse opmerkingen je leven binnen. Vervolgens zakt jouw post snel de vergetelheid in. En ook jouw foto. Hij blijft staan op het geheugenkaartje of belandt misschien in het juiste mapje op jouw computer. In uitzonderlijke gevallen vindt de foto zijn weg naar een foto-album of naar de muur boven de bank, maar meestal niet.

Meestal zijn mijn foto’s niet de moeite waard voor de toekomst! Waarom eigenlijk niet? Ik verlies de mindfullness die mij opdracht gaf om de camera te pakken. Ik verlies controle. Eigenlijk kan ik niet meer denken, omdat mijn oog het overneemt van mijn hersenen. Ineens zie ik meer en meer wat vastgelegd moet worden. Ja, voor mijn toekomst! Mijn vinger gaat helemaal los op het afdrukknopje! Het is net als een goed ritme in muziek waarbij je je voet echt niet stil kunt houden. Mijn vinger heeft het ritme te pakken en componeert een heel nieuw muziekstuk. En dat doet afbreuk aan alles. Het moment van genieten is weg en de foto’s worden niet mooi. Zonder ergens acht op te slaan, klik ik in het rond. En ineens heb tientallen, soms honderden foto’s gemaakt. Het zijn er zoveel dat ik geen tijd heb in mijn toekomst om ze te sorteren, laat staan na te genieten van het moment. En dan blijven ze op het geheugenkaartje staan.

Maar ik wil wel dat fotografie een onderdeel blijft van mijn toekomst. Dus heb ik besloten dat ik mijn hoofd niet meer mag verliezen. En dat ga ik doen. Sommige momenten die de moeite waard zijn om voor de toekomst te bewaren, kun je zien aankomen. Een vakantie in een prachtig land, de verjaardag waar de hele familie samen komt of dat langverwachte uitstapje met vrienden. Ik probeer van tevoren te bepalen of dit een moment voor de toekomst wordt. En daarnaast heb ik besloten mijn vinger te temperen en eerst even na te denken voordat ik een kiekje schiet. Hopelijk worden mijn foto’s beter en toekomstbestendig!Geef een reactie