De sleutel tussen hoofd en hart

De sleutelbeenderen

Het grote verschil tussen hoofd en hart. Op het moment dat de wensen van jouw hoofd en hart niet op elkaar aansluiten voel je een strijd. Dan moet je kiezen welke van de twee de besluitvorming op zich moet nemen. Het hart duwt je misschien linksaf terwijl je hoofd wellicht nog een tijdje rechtdoor wil. Rechtdoor maakt het hart niet blij, maar geeft waarschijnlijk het gevoel de verstandigste keuze te maken. Ja, verstandig kiezen lijkt toch vaak de bovenhand te voeren. Maar is naar je hoofd luisteren wel zo verstandig als het lijkt?

Lang heb ik heen en weer gerend tussen hoofd en hart. Het was een race die me uitputte. Misschien vooral omdat ik vaak koos voor mijn hoofd. Een verstandige baan met goede vooruitzichten bijvoorbeeld. Weer liet ik de wensen van mijn hart liggen en beklom ik de ladder langs mijn longen, nek, mond en ogen, omhoog naar het verstandige. Dan nam ik een besluit en ging dan naarstig op zoek naar oordopjes om de krijsende wensen uit mijn hart te kunnen negeren. Ik vond het zo moeilijk dat ze niet op één lijn lagen dat ik steeds slechter in mijn vel zat. En toen moest het roer om! Meer dan twee jaar geleden besloot ik puur voor mijn hart te kiezen. Ik werd kunstenaar.

Het leek de juiste keuze en toch kwam ik alweer in de knoop. Wat bleek nou? Ik had nooit geleerd goed te luisteren naar wat mijn hart te zeggen had. Ik kon zaken niet juist aanvoelen en al helemaal niet vertalen om concrete acties en besluiten aan te koppelen. Stug bleef ik volhouden en doorploeteren. Alles wat ik deed moest emotie opwekken; enthousiasme, euforie, verdriet of angst. Ook dat was niet de juiste weg. Moedeloos dacht ik erover om het bijltje neergooien. Het luisteren naar mijn hoofd was het niet, dat wist ik al, maar nu bleek luisteren naar mijn hart ook niet je-van-het te zijn. En het rennen tussen de twee zag ik ook niet zitten.

Iets kiezen tussen hart en hoofd, een gulden middenweg. Daar ben ik me nu op aan het richten, want ik besef dat ik een mens ben van hoofd en hart! Ik probeer me het visueel voor te stellen. De plek tussen hoofd en hart ligt voor mij lichamelijk ook in het midden, de sleutelbeenderen. Als je je schouders naar voren beweegt kun je er mooie kommetjes van maken waarin alle wensen kunt bewaren. Het lijkt wel een soort weegschaal waarin je aan de ene kant dingen uit het hart en aan de andere kant hoofdzaken in kunt afwegen. Toen ik afgelopen zondag met twee vriendinnen thee dronk werd het me weer duidelijker. Hart- en hoofdzaken mogen samengaan. Eigenlijk wil ik dat ze met elkaar trouwen. Daarvoor mogen het hart en het hoofd niet teveel van elkaar verwijderd liggen. De belangrijkste basis komt uit mijn hart, maar dan wel met een verstandig sausje overgoten.Geef een reactie