Flitsgedrag

Flitswerk

Ik heb een nieuw soort multitasken ‘ontdekt’. De afgelopen weken ben ik erg druk met het voorbereiden van de huiskamerexposities. Het organiseren van het evenement wisselt zich af met het voltooien van nieuwe werken. Na lange dagen probeer ik even terug te kijken naar mijn werkzaamheden. Met mijn hoofd op mijn kussen dacht ik maandagavond aan de vraag die een vriendin mij stelde. ‘Hoe bereid je zo’n expositie nou voor?” Zij is zelf een kei in het organiseren van feesten en dat doet ze altijd heel orderlijk. Ik vertelde haar hoe de afgelopen weken eruit hadden gezien en welke taken ik zoal op een dag onder handen neem. Ze gaf mij de tip om niet meer te multitaksen. Het zou weinig opleveren, mijn aandacht teveel verdelen en chaos brengen. 

Een aantal weken terug had ik niet vermoed dat het organiseren van de huiskamerexposities mij zoveel taken op zou leveren. Ik dacht; dat doe ik gewoon even. Op het moment dat ik alle taken op een rijtje had gezet schrok ik wel even. Eerst wilde ik alle taken die met elkaar te maken hadden in een keer achter elkaar afronden. Singletasking, dus. Ik trok een aantal dagen uit voor het vastbijten in de organisatorische zaken. Zodra dat af was mocht ik weer mijn kunstspieren inzetten. Zo gezegd, zo begonnen. Je raadt het vast al, na een halve dag had ik die planning alweer overboord gegooid. Weer was ik bezig met het afwisselen van organisatorische taken met kunst maken. En ik voelde me er heerlijk bij. 

“Maar multitaksen is slecht voor je”, bleef het door mijn hoofd gonzen. Maandagavond kwam ik tot de conclusie dat multitasken niet de juiste term is voor mij. Ik profiteer van dit gedrag en heb het een nieuwe naam gegeven. Flitsgedrag. Ik flits tussen de taken en hou mezelf op die manier scherp. Eigenlijk is het een groot vermaak om tussen de taken te schakelen. Half dansend ren ik van mijn computer naar het plekje waar mijn kwasten staan. Dat eerste laagje is immers droog. De tweede laag kan erop en drogen terwijl ik A) nog even kijk naar het ontwerp voor de flyer, B) het nieuwe dessin fotografeer, C) een schets maak van de layout tijdens de expositie, D) bij de buurvrouw overleg voer, E) een email stuur om publiek te werven, F) nog een stukje stikwerk aanbreng of G) dat ene proefje evalueer. Een ding is duidelijk; ik hou mezelf enthousiast met mijn flitsgedrag. Geef een reactie